انواع جوش صورت، علائم و درمان
قبل از اینکه بخواهیم در خصوص جوش و آکنه صحبت کنیم باید بدانیم پوست اولین سد دفاعی بدن در برابر تهدیدات است. و با ترشح ماده ای به نام سبوم که اسیدی است، سبب مرگ میکروبها و باکتریهای روی سطح پوست میشود.
جوش چیست :
جوش و آکنه شایع ترین بیماری پوستی است که گاهی میتواند بسیار آزاردهنده باشد. و زمانی اتفاق میافتد که فولیکولهای پوست به غدد چربی و سلولهای پوست مرده متصل میشوند. این فولیکولهای پوست کیسههای پر مایعی هستند که مایعات ترشح میکنند و غدههای چربینه را به پوست متصل میکنند. برآمدگیهای قرمز، سیاه و یا سفید رنگی که گاهی بدون درد و بعضی وقتها دردناک هستند و میتوانند چرکی و خطرناک شوند و یا حتی عفونت کنند.
جوش چگونه ایجاد میشود :
غدد پوستی مایع چربی به نام سبوم تولید میکنند که سلولهای مرده را به سطح پوست میرسانند و دقیقا در همین زمان به دلیل بسته شدن منافذ و جلوگیری از خروج چربی از پوست جوش و آکنهها تولید می شوند. هر نوع جوش یا آکنه نیاز به درمان متفاوت دارد. درمان صحیح و سریع می تواند خطرعوارض پوستی طولانی مدت مانند لکه های تیره و زخم را کاهش دهد ولی در کل برای از بین بردن جوشها و جای آنها باید صبور بود زیرا هیچ کدام از داروها و کرم ها قرار نیست برای شما معجزه کنند.
علل بروز جوش :
جوشها می توانند در دورانهای خاص ظاهر شوند مانند جوشهایی که در دوران بلوغ و یا بارداری به دلیل تغییرات هورمونها اتفاق میافتند، اما جای نگرانی ندارند و رفع خواهند شد؛ اما بروز جوش در دیگر مواقع نشان از یک مشکل سلامتی دارد. بروز جوش علل زیادی دارد از جمله :
ژنتیک: عوامل ژنتیکی نیز در بروز جوش مؤثر هستند؛ سرعت متابولیسم بدن، میزان ترشح چربی در پوست و بسیاری عوامل دیگر در بروز جوش نقش دارند.
رژیم غذایی: مهمترین عاملی که در بروز جوش نقش دارد، رژیم غذایی و سبک زندگی شماست که نه تنها سبب بروز جوش می گردد بلکه بر سلامت شما و پوستتان نیز موثر است.
استرس: استرس سبب میشود تنظیمات هورمونی بدن به هم بریزد و همانطور که میدانید بخشی از متابولیسم بدن را آنها تنظیم میکنند و همین امر سبب میشود در کار فعالیتهای بدن اخلال ایجاد شود و اولین علامت این اتفاق بر روی پوست با بروز جوش ظاهر میشود.
تغییرات هورمونی: تغییرات هورمونی تاثیرات مخربی بر متابولیسم بدن دارد و می تواند با اختلال در عملکرد بدن و بروز جوش خود را نشان دهد. درست است که بیشتر مشکلات داخلی سبب بروز جوش میشود اما بدرفتاری با پوست هم میتواند این مشکل را سبب شود. جوش زدن دلایل بیشماری دارد اما عمده آنها در بالا ذکر شد؛ حالا انواع و علائم جوش را بیان میکنیم تا بتوانید به راحتی آنها را تشخیص داده و برای درمان اقدام کنید.
شناخت انواع جوش و درمان انواع جوش صورت
گام اول برای از بین بردن این معضل شناسایی نوع جوشها و انتخاب دارو یا محصولات بهداشتی متناسب با آن نوع میباشد.جوشهای غیر التهابی:
1- جوشهای سر سفید (سر بسته ): این نوع جوشها، سفید و یا گوشتی هستند. آنها معمولا یک مرکز سفید و دایرهای و هاله قرمز دارند.
2- جوشهای سرسیاه (سر باز): این جوشها به شکل نقاط سیاه رنگ در پوست ظاهر میشوند.
جوش و آکنههای التهابی :
این قبیل جوشها معمولا باعث ایجاد زخم و تورم و قرمز شدن پوست میشوند.
1- ندول: این نوع جوشها سفت و دردناک بوده و ریشهای هستند.
2- پاپول: این نوع جوشها معمولا به رنگ صورتی بوده و هاله ای قرمز دارند. این جوشها امکان چرکی شدن را دارند.
3- پوستول: این جوشها چرکی بوده و اگر درمان نشوند برای مدت ها روی پوست باقی می مانند و دردناک هستند.
4- کیستها: کیستها در واقع چوشهای چرکی و آبی هستند که باید سریعا درمان گردند.
معمولا پوستهایی که دچار معضل جوش و آکنه میشوند پوستهای چرب و بعضا بسیار چرب هستند. این افراد باید در گام اول بتوانند چربی پوست خود را کنترل کنند و هرگز نباید از کرمها و محصولات آرایشی و بهداشتی چرب استفاده کنند. استفاده از محصولات بهداشتی از قبیل فومهای شستشو، تونر و اسنسهای کنترل کننده چربی پوست به شدت به این افراد توصیه میشود.
- اولین قدم برای کنترل چربی و حفظ سلامت پوست انتخاب یک شوینده مناسب است. اگر شما جزء افرادی هستید که صورت خود را با صابون یا سایر محصولات مشابه میشویید، همین امروز این کار را متوقف کنید و یک شوینده مناسب برای خود تهیه کنید و هر صبح و شب صورت خود را با آن شستشو دهید. به این منظور میتوانید از انواع فومها و کرمهای شستشو استفاده نمایید. استفاده از تونرها و اسنسها را به هیچ عنوان از روتین روزانه حذف نکنید. این محصولات علاوه بر کنترل دقیق میزان چربی پوست بعضا منبع غنی ویتامینها برای پوست به شمار میروند و تغذیه پوست را به صورت روتین و اصولی انجام میدهند. در این راستا استفاده از ژلهای پوستی نیز به شدت توصیه میشود زیرا این ژل ها بر حسب مواد تشکیل دهنده ای که در آنها به کار برده شده برای منافذ پوست بسیار مفید میباشند .
- گام بعدی برای از بین بردن جوشها و آکنهها انتخاب یک کرم درمانی مناسب و نحوه استفاده از آن است ، این کرمها را حتما باید پس از شستشو و پاکسازی کامل صورت مصرف کنید زیرا در غیر اینصورت هیچ نتیجه ای برای شما در بر نخواهد داشت. پیشنهاد میکنیم در کنار این کرمها از سرمهای مخصوص و حتی ماسکهای ورقه ای روزانه به عنوان مکمل استفاده کنید زیرا هم روند بهبود تسریع میگردد هم نتیجه آن بهتر میشود.
برای مطالعه مقالههای بیشتر کلیک کنید